Dacă m-aș întoarce în timp cu 5 ani – ce aș avea să-mi spun

De multe ori m-am gândit cât de bine ar fi fost să fi știut unele lucruri dinainte să se întâmple, să fi știut cum să tratez anumite situații astfel ca totul să fie  bine, așa că am alcătuit o listă cu 10 lucruri pe care i le-aș spune eu-lui meu de 12 ani; ar putea fi folositor și pentru alții.

1. Distrează-te!

Ieși afară mai des, creează amintiri, leagă prietenii și nu te mai îngrijora pentru orice. Știu că ai mai auzit asta, dar ai timp să-ți faci griji mai târziu, acum bucură-te de timpul pe care îl ai pentru că nu îl mai primești înapoi.

2. Nu mai lăsa persoanele pe care le iubești să plece de lângă tine!

Fă-ți prieteni, dar dacă ții la ei nu-i îndepărta, agață-te de orice e nevoie pentru a păstra acea prietenie. Îți vei găsi alții, poate la fel de buni, da, dar cei pe care i-ai lăsat să plece o vor face cu mici bucățele din tine. Important în astfel de momente este să iubești persoana care ești.

3. Citește!

Citește mult și de toate, fără măsură. Citește lecturile de la școală, citește cărți noi, cărți vechi, cărți interzise. Descoperă ce îți place și ce se potrivește cel mai bine cu personalitatea ta și citește mai mult din domeniul respectiv, dar nu le neglija pe altele.

4. Nu tot ce se vinde este de bună calitate.

Nu mai pleca urechea la tot ce se spune la televizor, nu este decât un instrument de manipulare în masă. Creează-ți o opinie proprie, dar să fie bine informată înainte. Nu te mai otrăvi cu muzica și știrile promovate. Ieși din tipar, nu e nimic rău în asta.

5. Dă tot ce e mai bun din tine; întotdeauna.

Proiect pentru școală? E ușor să dai copy-paste și să iei o notă ușor și rapid, dar asta nu te va ajuta cu nimic mai departe. Documentează-te, citește din mai multe surse, suficient cât să înțelegi despre ce urmează să vorbești. Aplică asta în toate domeniile. Angajează-te și implică-te trup și suflet în toate situațiile. Dacă ești cu familia, petrece-ți timpul cu ei, în totalitate, lasă telefonul și orice alte activități, la fel și cu prietenii.

6. E ok să ai nevoie de timp doar pentru tine 

E normal să ai zile în care nu ai chef de nimeni și de nimic. Nu ești depresivă, antisocială și nu o să mori singură dacă te închizi în cameră o zi întreagă și tot ce faci e să citești și să te uiți la filme; prietenii adevărați vor înțelege și nu se vor simți lăsați la o parte. Și părinții vor face tot ce le stă în putere să înțeleagă, nu-i subestima. Ceea ce mă conduce la numărul 7:

7. Ține-ți părinții aproape!

O să vezi că nu e nimeni pe lume care să te iubească și sprijine ca ei. Vorbește cu ei, implică-i în viața ta, nu le ascunde nimic, arată-le că pot avea încredere în tine. Ei fac eforturi mari să te ajute și să te înțeleagă, fă și tu la fel pentru ei.

8. Experimentează!

Încearcă de toate, oricând ai oportunitatea, nu te lăsa dat înapoi de la nimic. Încalcă reguli, călătorește, cunoaște oameni noi, dar toate cu cap și la timpul lor, cunoaște limitele. 

9. Nu toată lumea îți merită compania.

Oamenii sunt falși și își urmăresc propriile interese. Nu mai ierta atât de ușor, majoritatea te vor dezamăgi din nou. Ai grijă de cine te atașezi. Nu te consuma pentru astfel de persoane, păstrează-ți resursele pentru cei care merită. Vei ști cine sunt aceia. 

10. Scrie.

Nu contează ce, cât sau unde, doar nu lăsa o zi să treacă fără să fi scris ceva. Nu mai compara ceea ce scrii tu cu alții, important este ca tu să fii mulțumită de rezultat; prin exercițiu, vei deveni mai bună.

large (10)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s