Recenzie: Băiatul cu Pijamale în dungi de John Boyne

baiatul-cu-pijamale-in-dungi_1_fullsize

Titlu (română): Băiatul cu pijamale în dungi

Titlu (original): The boy in the striped pyjamas

Editura: Rao

An apariție: 2008

Nr. pagini: 218

Descriere:

Aceasta este povestea unui baietel german pe nume Bruno, al carui tata a primit o slujba foarte importanta, ceea ce inseamna ca toata familia trebuie sa se mute departe de oras, intr-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinta adevarata si unde in spatele unor garduri nesfarsite se afla sute, poate mii de oameni imbracati in pijamale in dungi. Bruno se straduieste sa inteleaga ce se intampla in jurul sau

Recenzie:

Băiatul cu pijamale în dungi este o carte care merită cu siguranță citită. În primul rând, este scurtă cu un limbaj simplu, genul de carte pe care o poți termina într-o zi ceea ce este exact de ce aveam nevoie. În al doilea rând, are o poveste care ar impresiona pe oricine.
John Boyne prezintă povestea unui băiețel de 9 ani pe nume Bruno care într-o zi, ajungând acasă de la școală, o găsește pe Maria, menajera lor, împachetându-i lucrurile. I se spune că vor fi plecați de la casa lor din Berlin pentru “un viitor previzibil” și deși nu știa ce înseamnă asta a considerat că nu poate fi mai mult de o lună. Cauza plecării lor este slujba misterioasă a tatălui său care se pare că era de o importanță  majoră atât pentru  țară cât și pentru conducătorul ei. Un alt lucru pe care Bruno nu îl știa este acela că viața lui avea să se schimbe mai mult și din alte puncte de vedere decât credea el.

Inocență este primul cuvânt care îmi vine în cap când mă gândesc la această carte. Acea inocență tipică perioadei copilăriei. Bruno se confruntă cu probleme pe care această inocență nu îi permite să le înțeleagă, probleme la  care un copil de 9 ani nu ar trebui să se gândească.

Ce m-a impresionat poate cel mai mult la această carte a fost impactul pe care l-a avut asupra mea în ciuda lipsei unei acțiuni complexe. John a ales să folosească un limbaj ușor de înțeles pentru toată lumea, să se axeze mai mult pe poveste decât pe estetică și pe legăturile dintre personaje mai mult decât pe ele însele. Trebuie să spun, nu credeam că voi aprecia vreodată atât de mult o carte de genul acesta. Să nu mai menționez sfârșitul care deși oarecum previzibil într-un anumit punct, m-a surprins mai mult decât ar fi trebuit.

Citatul favorit:

Nu e chiar atât de rău, reluă Pavel cu voce blândă și amabilă. Nu provoca răul gândindu-te că e mai dureros decât în realitate.

Voi încheia recomandând această carte oricui, din orice categorie de vârstă. Mie personal mi-a plăcut foarte mult, astfel că îi voi oferi un 4/5.

Advertisements

4 thoughts on “Recenzie: Băiatul cu Pijamale în dungi de John Boyne

  1. Am mai auzit de aceasta carte si dupa cum ai descris-o mi se pare foarte interesanta. In viitorul apropiat sper sa fac rost de ea sau sa mi-o cumpar. 😀

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s